Uwaga! Strona testowa, może zawierać błędy. Wszelkie uwagi prosimy kierować pod adres klubsingli@wp.pl

Menu

CZEGO SZUKAĆ W WINIE?

Nalewając niewielką ilość wina do kieliszka oceniamy jego kolor, zapach, pierwsze wrażenie w ustach, smak i końcowy posmak, jaki wino pozostawia. Przyjrzyjmy się winu: czy jest klarowne, czy ma dobre zabarwienie? Białe łagodniejsze wina będą miały jasny słomkowy kolor, wina mocniejsze ciemniejszy, żółtawy i przypalany odcień. Słabsze wina czerwone często będą przezroczyste, jak sok wiśniowy lub żurawinowy. Wina cięższe i mocniejsze będą ciemne, rubinowe i jakby gęściejsze, pozostawiające na ściankach kieliszka wyraźne ślady. Zamieszaj lekko wino w kieliszku i powąchaj. Nasz zmysł powonienia znajduje się tuż obok ośrodka pamięci, dlatego z całą pewnością wyczujesz w winie znajome ci aromaty. Czy są to cytrusy, morele, a może kwiaty, miód lub trawa? Czy czerwone wino pachnie wędzonką, czy owocami leśnymi? Z pewnością od razu wyczujesz obce nieprzyjemne zapachy, jeśli wino nie jest już dobre. Skosztuj. Tak aby wino pobudziło wszystkie zmysły i kubki smakowe. Czy czujesz wyraźny, cierpki posmak garbnika? Czy czujesz „wagę” bądź „gęstość” wina, czy też jest ono lekkie i łagodne?

Najważniejszą rzeczą, szczególnie według koneserów francuskich, jest posmak, jaki wino pozostawia w ustach. Im dłużej czujemy jego smak po spożyciu, tym lepiej. Wina cięższe, z bogatszym bukietem smakowym, z pewnością pozostawią ciekawsze wrażenie, nawet jeśli na początku wydają się być ostre i ciężkie.

Nie ma jednoznacznej opinii na temat tego, które wino jest najlepsze. Wszystko zależy bowiem od naszych gustów i smaków. Jedno jest niewątpliwie najpiękniejsze: że ścieżki w krainie win nigdy się nie kończą, a każdy następny łyk to odkrywanie nowych smaków, które połaskoczą nasze podniebienie.

Wyraz wino pochodzi z łaciny, starożytni Rzymianie nazywali ten płyn vinum. Dalsza etymologia jest niepewna. W łacinie vinum jest wyrazem obcym, ale źródła zapożyczenia nie znamy. Może to być bardzo wczesny import z greki, albo też, co bardziej prawdopodobne, i łacina i greka zaczerpnęły wyraz z jakiegoś wspólnego źródła.

Wino było elementem zarówno codziennej diety, jak i uroczystości religijnych starożytnego świata. Do konsumpcji mieszano je z wodą w proporcji od 1/5 (1 część wina plus 4 części wody) do pół na pół.

Dziś wino kojarzy się przede wszystkim z bogatym stylem życia. Jednak ten stereotyp łatwo obalić. Wystarczy udać się do specjalistycznego sklepu z winami, żeby zobaczyć, że ceny zaczynają się nawet od 5 euro. I mimo, że w Europie to Francja wiedzie prym w produkcji wina, mieszkańcu Starego Kontynentu coraz częściej sięgają po butelki z tak zwanego "Nowego Świata".

Kultura picia wina, o ile wysoko rozwinięta w krajach zachodniej Europy, o tyle na wschód od Odry jeszcze kuleje. Czasy sowieckiej okupacji odzwyczaiły mieszkańców Polski, Rumunii czy nawet Węgier - potentata w produkcji wina - od "burżuazyjnego" trunku.
 

Ciekawostki
Dobrze wiedzieć, że:

– Oficjalne zasady serwowania win mówią, aby podawać wina białe przed czerwonymi, wytrawne przed słodkimi, lekkie przed ciężkimi, łagodniejsze przed tymi o mocniejszym i bardziej złożonym smaku.
– W przeciwieństwie do wielu win białych szampan smakuje najlepiej podawany sam, bez jedzenia.
– Sery twarde znacznie lepiej idą w parze z winami czerwonymi, wina białe z kremowymi serami miękkimi.
– Czerwone wino lubi oddychać. Powinno się więc otwierać butelkę co najmniej 15 minut przed spożyciem.
– Czerwone wino nie powinno wypełniać kieliszka więcej niż do 1/3 objętości. Łatwiej mu będzie oddychać i wydobyć pełen bukiet aromatów. Wina białe można nalewać do połowy objętości kieliszka.
– Niedopite resztki czerwonego wina zachowają świeżość w lodówce w zakorkowanej butelce. Przed następnym podaniem trzeba go wyjąć odpowiednio wcześniej, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
– Każdy następny rodzaj wina powinien być podany w czystych świeżych kieliszkach.

Melissa Hereghty, Rafał Kowalczyk (fragmenty)
Dołącz do nas
Email:
Hasło:
 

Zapomniałeś hasła? przypomnij mi...

Zobacz: